14. Nädal: Andmeturve, tehnoloogia, koolitus ja reeglid.



IT turvariskid.

Suur turvarisk, mis puudutab kõiki interneti kasutajaid on oma sotsiaalmeedia kontode ja emaili haldamine. Nimelt on kasutajad mugavad ja kasutavad esiteks väga lihtsaid paroole. Teiseks jäetakse pidevalt oma sotsiaalmeedia ja emaili kontod lahti, ning kui arvuti siseneb avalikku wifi võrku siis pahalasel polegi vaja midagi muud teha kui arvuti üle võtta või kopeerida vajalik info enda arvutisse.
Suur turvarisk on see sellepärast, et inimese e-mail ja sotsiaalmeedia konto sisaldab väga palju informatsiooni, mida saab ära kasutada identiteedi varguseks, välja pressimiseks või milleks iganes. Lisaks peab ära mainima ka selle, et kui pahalane saab kasutaja e-maili kontole ligi siis saab ta ka teistesse kohtadesse ligi. Lihtsalt peab ta vajutama linki „unustasid parooli“ ja teenusepakkuja saadab e-maili peale uue parooli.

Riskide maandamine

Tehnoloogia -  Kasutajakontode puhul võiks olla lisakontroll vältimaks seda, et teenusepakkuja saadab pimesi e-maili peale uue parooli ja ei veendu selles, et seda päringut tegi ikka õige inimene. E-maili puhul on märgata sellist asja nagu topelt-identimine, mis on positiivne edasiminek. Nimelt küsib topelt-identimine läbi telefoni nõusolekut kui e-mail tuvastab, et sisselogimine toimub läbi uue seadme. Topelt identimist kasutavad  minu teada icloud ja gmail. Icloudi puhul peaks see olema juba kohustuslikus korras sisse lülitatud aga gmailil peab seda minu teada tegema kasutaja ise.

Koolitus -  IT turvalisust peaks hakkama õpetama juba keskkoolis, kuna lapsed üsna varases eas juba omavad e-maili kontot ja sotsiaalmeedia kontot. Mida varem tehakse selgeks, et internet pole alati nii lilleline kui paistab, seda parem. Internetis  viibides on vaja ennast ohtude eest kaitsta jälgides kindlaid reegleid nagu ka päriselus nt: liikluses.
Samuti võiksid teenusepakkujad teha lühikesi videosid mis näitavad, mis võib juhtuda kui kasutaja mugavuse pärast eirab näiteks topelt identimise võimalust või paneb igale poole täpselt samasuguse parooli jne.

Reeglid –  E-maili kasutamise ja kasutajakontode loomise kohta väga palju reegelid tavainimesele seada kahjuks ei saa, küll aga võiksid teenusepakkujad muuta topelt identimise kohustuslikuks. See võib tüütult kõlada aga minu enda arvates on see väga väike vaev iseenda kaitsmiseks.  

Kommentaarid

Populaarsed postitused sellest blogist

12. Nädal Inimese ja arvuti suhtlus ergonoomika ja kasutatavus

6. Nädal Arvutid ja pragrahvid I: tants intellektuaalomandi ümber

Eksam - „Shit happens“ – Eesti IT ala suurimast ämbrist.