9. Nädal IT juhtimine ja riskihaldus



Kirjelda kaht tuntud IT juhti

Esimene ja väga tuntud nimi IT valdkonnas on Jeffery Preston Bezos, kes on Amazon.com asutaja, mis on maailma suurim veebipood mille väärtus ulatub 94.4 billioni dollarini. Hetke seisuga on Jeff Bezos maailma rikkaim mees, kuigi samas käib tal tihe rebimine teise tuntud IT inimesega kelleks on loomulikult Bill Gates (Forbes, 2017). 
Jeff Bezos alustas oma äri garaazist ning teda on kirjeldatud, kui väga detailset juhti, kes soovib teada kogu protsessi ning selle osi. Jeff Bezost iseloomustab ka suur tahe oma eesmärkideni jõuda.  Tema huvideks on  kosmosetööstus ja ajakirjandus. Aastal 2000 lõi Bezos Blue Origin asutuse tegelemaks kosmosetööstusega ning aastaks 2018 soovib ta saavutada võimekuse sõidutada soovijaid kosmosesse.  Aastal 2013 ostis ta ära „The Washington Post“ ajalehe (Wikipedia, 2017).  Need tegevused näitavad ka tema ambitsioonikust, seega võib väita et Jeffery Preston Bezose puhul on tegemist juhiga (leader) kellel on selge pilt sellest kuhu ta tahab jõuda ning ta on suuteline sinna vedama terve oma meeskonna.


Teiseks tuntud IT valdkonna inimeseks on 2017. aasta mõjukam IT juht Eestis kelleks on Agnes Roos. Agnes Roos on töötanud Eesti Energia äri- ja infotehnoloogia üksuse juhina alates 2013. aastast. 2015. aastal alustas Eesti Energia tööstuse digitaliseerimise programmiga Programmi käigus vaadatakse üle kogu kontserni põhilised tootmisprotsessid ning kaardistatakse võimalused suurema efektiivsuse saavutamiseks. Samuti on Eesti Energia IT-üksus panustanud müügiprotsesside ja teenuste kasutajasõbralikkuse suurendamisse ning välja on töötatud näiteks Eesti Energia mobiiliäpp, millega on võimalik jälgida ja analüüsida enda majapidamise elektritarbimist, maksta arveid, sõlmida lepinguid ja tellida hinnateavitusi.
Agnes Roosi sõnul peab hea IT-juht lisaks infosüsteemide põhjalikule tundmisele olema pädev ka ärivaldkonnas, kus ettevõte tegutseb. „Vastasel korral ei ole sa ärijuhtidele võrdväärne partner ning sa ei suuda uusi efektiivsust tõstvaid lahendusi välja pakkuda,“(Kuusk, 2017).
Seega võib öelda, et Agnes Roos on teavitaja/suhtleja (communicator)  juht kogub, süstematiseerib ja levitab infot vastavalt saajate rollidele, kuna peab tähtsaks ärivaldkonna tundmist ja võrdväärseks partneriks olemist.

Viited:
1.      Forbes (2017) The Worlds Billionaires Ranking 2017. Loetud aadressilt: https://www.forbes.com/billionaires/list/#version:realtime
2.      Wikipedia (2017) Jeff Bezos. Loetud aadressilt: https://en.wikipedia.org/wiki/Jeff_Bezos
3.      K.Kuusk, Eesti Energia  (2017) Eesti Energia IT-juht Agnes Roos valiti mõjukaimaks IT-juhiks. Loetud aadressilt: https://www.energia.ee/et/uudised/avaleht/-/newsv2/2017/05/23/eesti-energia-it-juht-agnes-roos-valiti-mojukaimaks-it-juhiks

Kommentaarid

Populaarsed postitused sellest blogist

12. Nädal Inimese ja arvuti suhtlus ergonoomika ja kasutatavus

6. Nädal Arvutid ja pragrahvid I: tants intellektuaalomandi ümber

Eksam - „Shit happens“ – Eesti IT ala suurimast ämbrist.