11. Nädal Arendus ja ärimudelid



Tarkvara arendusmudeli näide

Järgnevalt toon ühe näite projektist, millele läheneti nii ülalt alla ehk waterfall meetodiga, kui ka agiilsete meetoditega.
Inglismaa NHS- National Health Service IT projekt on kuulutatud ajaloo kallimaks läbikukkumiseks, mille maksumus küündib ligi 12 billioni naelani.

Mida üritati teha ?
Üritati luua ühtset infosüsteemi terviseametile ning 300-le haiglale, mis hoiustaks kõigi Inglismaa elanike tervise andmeid. Tegemist oli ühe suurima IT- projektiga mida vedas NHS ja asja muutis eriti valusaks see, et NHS on maksumaksja raha poolt finantseeritud asutus.

Miks projekt ebaõnnestus ?
Räägitakse, et NHS hammustas lihtsalt liiga suure tüki ega suutnud seda lõpuks alla neelata. Projektiga alustati liiga ruttu ja liiga suurelt, ehk vajalikud nõuded koguti ette ära ning hakati asjaga pihta. Allistar Maughan on välja toonud, et NHS-i projektile sai saatuslikuks udune eesmärk ehk skoop ja äriliste vajaduste ebamäärane analüüs. Samuti mainis ta ka kiirustamist ning erinevaid allhankeid, mis tekitasid segadust kuna projekti kallal töötasid erinevatel aegadel erinevad meeskonnad.
Selline lähenemine näeks nagu välja agiilne metoodika kuhu on kaasatud osapooled ja analüütikud ning toimub järkjärguline toote valmimine aga selle projekti rikkus ära liiga kiire alustamine, mis iseloomustab nõuete valmismõtlemist ja peale seda tegutsemist. Seega kogu projekti vedas põhja ühtse metoodika puudumine ning kiirustamine, üritati ruttu ja suurelt alustada ilma põhjalikku eeltööd tegemata.

Ärimudeli näide

Ärimudeli näide puudutab toodet nimega IntelliJ IDEA, mis on loodud JetBrains-i poolt. Tegemist on koodi kirjutamiseks mõeldud töövahendiga, mida saavad kasutada nii eraisikud, kui ka ettevõtted. 

IntelliJ IDEA  on ärimudeli mõistes tarkavara rendi ja freemiumi ning vabatarkavara arenduse kombinatsioon, kuna seda on võimalik osta aastase kasutamisõiguse kaupa. 

Õpilastele ja õppejõududele on IntelliJ IDEA täies ulatuses tasuta ning samuti pakutakse antud tarkvara täies ulatuses tasuta open source projektidele. Õpilasi eristatakse ISIC õpilaskaardi abil, ehk kasutaja õiguse saamiseks tuleb sisestada IntelliJ programmi oma ISIC kaardi nr. mis annab tasuta kasutamisõiguse seniks kuni ISIC kaart kehtib sama kehtib ka õppejõu kaardi kohta. Open source projektide puhul on neil paigas kindel kriteerium mida tuleb täita, et saaks antud tarkvara projekti raames kasutada.

Kommentaarid

Populaarsed postitused sellest blogist

12. Nädal Inimese ja arvuti suhtlus ergonoomika ja kasutatavus

6. Nädal Arvutid ja pragrahvid I: tants intellektuaalomandi ümber

Eksam - „Shit happens“ – Eesti IT ala suurimast ämbrist.