10. Nädal Võrkude rikkus: vabast tarkvarast vaba kultuurini



Hacker HOWTO – Eric S. Raymond

Hacker HOWTO on kokkuvõtlik dokument, mis kirjeldab häkkeriks olemist ja selleks saamist. Dokument ise oli väga konkreetne ja ülevaatlik ning tegi samm sammult selgeks selle, mida on vaja teha, et olla häkker.


Alustuseks kirjeldati lahti häkkerile omane maailmavaade ja suhtumine, kus toodi esile, et probleemide otsimine ja nende lahendamine on väga tähtsal kohal. Leian, et selline suhtumine ka igapäeva elus tuleb kasuks, kuna pigem on levinud probleemide otsimine ja nende üle virisemine selle asemel, et leida lahendus või reaalselt töötada välja lahendus, mis võiks probleemi täielikult likvideerida. Teiseks tähtsaks asjaks, mida antud dokumendis rõhutati oli oskuste omandamine ja iseseisev töö ja tahe. Ehk häkkerite kogukond on sind valmis aitama ja suunama juhul, kui oled suuteline näitama, et sa reaalselt väärid seda, ehk sul peab olema ette näidata mingisugune oskuste pagas ning õige suhtumine. Selle väitega olen ma täielikult nõus ning siit saab tõmmata paralleele ka teistesse valdkondadesse. Nimelt saab öelda, et inimene, kes on ennast ise üles töötanud ja vaeva näinud omab üldsuse silmis paremat reputatsiooni, kui inimene kellele asjad lihtsalt ette tuuakse.


Dokumendis oli ka välja toodud häkkeri definitsioon ja võrdlus sellega, et kes on häkker ja kes kräkker. See võrdlus on vajalik, kuna sõna häkker seostub siiamaani väga paljudele kurjategijaga, kes kasutab oma arvuti alaseid oskusi asjade lahti muukimiseks ja lõhkumiseks. Teiseks positiivseks asjaks mida dokumendis läbivalt käsitleti oli korrektsuse hindamine. Nimelt rõhutati terve dokumendi vältelt, et õigekiri ja grammatika on väga tähtsal kohal, kuna sinu kirjutised iseloomustavad sind ning kui need on täis kirjavigu ja labast teksti siis suure tõenäosusega ei võta sind keegi tõsiselt.


Üldiselt leian, et antud dokument on väärt lugemine ja seda võiksid lugeda kõik, mitte ainult IT-st huvi tundjad, kuna häkkeriks olemise juhis sisaldab palju omadusi, mida saaks rakendada ka igapäeva elus. Nimelt rõhutab häkkeriks olemine elada vabalt ning lahendada probleeme mänguliselt ning mitte piiritleta ennast ja oma mõtteviisi teiste arvamustega. Leian, et see on ääretult tähtis kuna üsna tihti kipuvad inimesed kuulama kõiki teisi aga mitte iseennast. Teiseks leian, et antud dokument annab konkreetset ja sisulist infot teemaga edasiminekuks ning kindlasti avardab silmaringi kasvõi sellega, et teha vahet häkkeril ja kräkkeril.


Kommentaarid

Populaarsed postitused sellest blogist

12. Nädal Inimese ja arvuti suhtlus ergonoomika ja kasutatavus

6. Nädal Arvutid ja pragrahvid I: tants intellektuaalomandi ümber

Eksam - „Shit happens“ – Eesti IT ala suurimast ämbrist.