7. Nädal Arvutid ja paragrahvid II : litsentsid ja autoriõigused.


Litsentsi valik ja Copyleft

Antud postitus käsitleb teemat, mis on seotud avavara  ja copyleft litsentsidega.

Copyleft – on autoriõiguste kasutamine eesmärgiga eemaldada seaduse poolt vaikimisi seatud piirangud teose levitamisel ja muutmisel nõudega, et samasugused levitamis – ning muutmisvabadused säiliksid ka esialgse teose põhjal loodud töödel.

Copyleft litsentsid jagunevad neljaks:

1)      AGPL- väga tugev litsents – Nõuab kogu lähtekoodi avalikustamist ka võrgu kaudu levitamisel ning kõik komponendid ja muudatused tuleb koondada ühe litsentsi alla, mis on esialgne looming. Sellist litsentsi kasutavad näiteks: Booktype, Barcula, Evercam.

2)      GNU GPL – tugev litsents -  on sama põhimõttega nagu  väga tugev litsents aga GNU GPL-i puhul ei pea enda tarbeks tehtud tarkvara muudatusi avalikustama, kui tarkvara kasutatakse üle veebi. Sellist litsentsi kasutavad näiteks: Bash, GIMP ja Privacy Badger.

3)      GNU LGPL – nõrk litsents – GNU vähem üldine avalik litsents on kompromiss GNU GPL-i ja teiste vähem GNU põhimõtteid jagavate litsentside vahel. LGPL seab copyleft piiranguid küll programmile endale, kuid mitte teistele programmidele, mis antud programmile viitavad. LGPL litsents on eelkõige mõeldud teekidele. Sellist litsentsi kasutavad näiteks: OpenOffice.org ja Mozilla firefox.

4)      Puuduv copyleft (Apache, MIT, X11, BSD) – mitte copyleft litsentsid võimaldavad tuletatud koodist teha ka ärivara,  seega loodud koodile ei pea kehtima enam avavara tingimused.  Sellist litsentsi kasutavad näiteks: jQuery, Android  ja .NET Core.
  

Kommentaarid

Populaarsed postitused sellest blogist

12. Nädal Inimese ja arvuti suhtlus ergonoomika ja kasutatavus

6. Nädal Arvutid ja pragrahvid I: tants intellektuaalomandi ümber

Eksam - „Shit happens“ – Eesti IT ala suurimast ämbrist.