Nädal 3. Uus meedia.. ?

Võrguajakirjandus

Võrguajakirjandus sai alguse tänu CompuServe dial-up teenusele, mis tehti avalikusele kättesaadavaks 24.09.1979.  CompuServe jagas esimest veebi teel loetavat ajalehte 01.07.1980 eksperimentaal korras ja ajalehe nimi oli Columbus Dispatch. Ajalehe lugemiseks piisas arvutist ja modemist, millega oli võimalik ühenduda CompuServe võrku. Üsna pea avaldasid ka teised meedia väljanandeid soovi projektis osaleda, tuntumad olid näiteks: Washington Post ja The New York Times. Eksperiment lõppes küll 1982. aastal aga tänu CompuServe-le näidati, et  veebiajakirnadus  on võimalik, ning see sillutas teed juba uutele tulijatele ja lahendustele (Shedden, 2014)  

Tänaseks on veebi teel loetavad ajalehed ja televisioon ühed peamised allikad mille kaudu inimesed infot saavad . Ameerika Ühendriikides eelistavad inimesed infot saada televisioonist (57%) ja veebi ajalehtedest (38%). Paber ajaleht on aga viimasel kohal, mille lugejaskond on umbes 20 % (Matsa, 2016).  Usun, et samasugune olukord on ka ülejäänud maailmas, kus veebiajakirjandus on üle võtmas paber ajakirjandust.

Veebiajakirjandus on muutnud meediamaailma kiiremaks, kuna tänapäeval on võimalik kõikjal ligi pääseda uudistele, siis loeb see, kes esimesena uudise postitab. Samas tekitab see olukorra, kus ajakirjanikel pole aega oma kirjutist üle kontrollida ega lihvida ning selletõttu on ka meedia maine saanud kahjustada. Samuti on muutunud inimesed üsna mugavaks ja pole nõus enam uudiste eest maksma, kuna veebi teel saab uudiseid lugeda tasuta ja isegi, kui ei saa siis küll keegi seda sotsiaalmeedias jagab või arvustab. See on tekitanud aga olukorra, kus veebis levivad vigased uudised, mille tausta pole korralikult uuritud, ning tänu sellele on meedia vastu umbusaldus suurenenud.

Suuremad ja populaarsemad väljaandeid nagu näiteks New York Times ja Eestis: Eesti Päevaleht ja Postimees, maksustavad veebiartikleid, et katta paber ajakirjanduse langevat tulu ja tekitada lugejatest  usaldust, et makstes veebis ajalehele kuu või päevas tasu on võimalik endiselt lugeda kvaliteetseid uudiseid, nii nagu vanasti paberi pealt. 

Kokkuvõtvalt on veebiajakirjandus meedia maailma muutnud palju kiiremaks ja kohati ka raskemaks. Inimesele on veebiajakirjandus andund aga mugavuse lugeda uudiseid igalpool ja igal ajal. Samas peab inimene rohkem kontrollima seda, millisest allikast uudis pärineb ja kas see on usaldusväärne, et mitte saada ebaadekvaatset info ja seda eelkõige tasustamata artiklite puhul.



Viited:
1.      Shedden D. Poynter (2014). Today in media history: CompuServe and the first online newspaper.

2.      Matsa E. K., Facttank (2016) 10 facts about the changing digital news landscape.
 

Kommentaarid

Populaarsed postitused sellest blogist

12. Nädal Inimese ja arvuti suhtlus ergonoomika ja kasutatavus

6. Nädal Arvutid ja pragrahvid I: tants intellektuaalomandi ümber

Eksam - „Shit happens“ – Eesti IT ala suurimast ämbrist.